Jag har tidigare käkat både Maxim´s & Enervit´s produkter innan/under tävling. När jag började med lite längre träningspass igen (2-4h) samt mycket vandring så ville jag se om jag kunde hitta nåt som var i första hand billigare och kanske godare som ger lite extra kick när energin börjar tryta.
För cirka ett år sedan snubblade jag över begreppet ”Runekaka” för första gången när jag var på jakt efter hur man tillverkar egna power-bars. Hur det hela startade kan du läsa här.
Efter lite experimenterande under året så har jag nu hittat mitt recept och det är riktigt enkelt att göra dessa.
Limmet i dessa powerbars är knäck och består av:
1,5 dl socker
2dl sirap
2,5 dl gräddeRör ut i allt en stor kastrull och koka upp försiktigt. Vill man ha lite choklad- kolasmak kan man också blanda ner 0,5dl kakao.
Smeten blir mörkare ju mer den kokar och du ska koka den länge för att få en icke kladdig powerbar. Jag brukar behöva ca 45-55 minuter innan den är klar.
Under tiden limmet kokar så kan du blanda ihop dina torrvaror i en stor bunke. Jag kör på:
4dl musli
4dl havregryn
2dl solrosfrön
2dl hackade mandlar
1dl dextropur
Här är det bara fantasin som sätter stopp för vad du vill ha i, dock så bör du hålla dig till minst 13-14 dl torrvara annars blir det bara knäcksmak av allting.
När knäcken ser ut som nedan börjar den bli klar. Om du kan forma en kula av en liten klick av smeten som du hällt i kallt vatten är den klar.
Häll ner knäcken i bunken med torrvarorna och arbeta in allt ORDENTLIGT tills allt är en stor smet.
Efter nån minut har den svalnat tillräckligt mycket så du kan använda händerna.
Tryck sedan ut röran på ett smörpapper & lägg ett till ovanpå. Kavla ut till önskad tjocklek.
Jag brukar göra mina ca 1,5cm tjocka. För det estetiska så gör den så fyrkantig som möjlig.
Låt kakan stå ett tag och skär sen upp den i lagom bitar.
Sen är det bara att plasta in dom i gladpack. De kan med fördel förvaras i frysen vilket medför att den goda knäckiga konsistensen bevaras betydligt längre.
Färdigt & lätt som en plätt
——————————————————————–
Om man gör 20 bitar av en sån här sats så blir energiinnehållet per bit (ca 45g):
Kcal | Kolhydrater | Kostfiber | Protein | Fett |
271,4 | 33,55 | 2,3 | 5,32 | 12,19 |
Priset blir ca 3kr/st (ca 60kr/kg) jämfört med tex Maxim & Enervit som kostar 25kr/st (450kr/kg). I denna beräkning har jag tagit hänsyn till att Maxim & Enervit väger lite mer per kaka.
Under årets vandringar kommer dessa får följa med i packningen för att användas som mellanmål. Käkar ca 4000kcal/dag under vandringar & dessa Runekakor kommer stå för ca 1000kcal/dag.
Runekakor är kanonbra! Åt dem på förra turen i fjällen. De kan vara aningen söta men när blodsockret är lågt så de guld värda! 🙂 Runekakorna är en självklar kompis i ryggsäcken även i år!
Det som är sämst med dessa runekakor är att dom är för lätta att göra alldelens för goda!
Jag har med mig tre på golfbanan då jag märkt att det räcker för att hålla koncentrationen uppe hela rundan men dom är goda nog att servera till kaffet när man kommer hem också! Men det är dessvärre ingen bra ide… Men som sagt så är dom riktigt effektiva!
Man får gömma dom lååångt in frysen 🙂
Tack för receptet!
[…] och slängde ihop Giant’s Cookies From Heaven, runekakor med nutella. Jag följde det här receptet, smeta bara på nutella eller blanda i det i smeten. Voila! […]
Puffat ris gör kakorna lättare att gnaga i sig på vätternrundan med andan i halsen. Tips: lägg de utkavlade mattorna i frysen i 15min så blir de superenkla att skära utan kladd! 🙂
Skall testa puffat ris nästa gång
[…] Receptet har jag lånat från bloggen Cyberjunkie. […]
[…] finns ett helt kapitel om egna powerbars i boken ”Torka mat” och dels inspireras vi av Cyberjunkies eget recept på Runekakor. Knäcksmakande powerbars […]
Fantastiska kakor:) Själv bytte jag hasselnötterna till jordnötter samt hällde i kakao, kaffepulver och nötcreme.
[…] vi tänkte äta: Turboladdade Runekakor (Energybars), Philadelphiabullar med […]
Tack snälla för receptet. Jag har själv laborerat i åratal utan att riktigt lyckats som jag velat. Men detta receptet blev kalas bra. Jag kommer att referera till din bloog i min när jag släpper inlägget. / mvh Stephan
Värdelöst recept om man häller i choklad… Går inte se hur länge det ska koka vilket resulterade i för hård helvetesmassa som skapade blåsor och 1,5 timmars jobb i onödan dagen före vår resa!!!!
Hmmm, varför hälla i choklad i knäcksmeten? Chokladkrosset lägger man i tillsammans med alla andra torrvaror efteråt 🙂
Hoppas ni fick gjort en sats till.
Tack för receptet! Så himla goda! Tur att jag var snabb med att stoppa in det mesta i frysen 🙂